fredag 27 april 2012

Världens bästa integrationspolitik




Som en utgångspunkt är det alltid välkommet att medborgare engagerar sig för en gemensam sak genom att bilda en förening, såsom Ålandsvännerna. Vad som är mindre välkommet är halvsanningar, osanningar, grundlösa påståenden. U.b.v. föreningen Ålandsvännerna r.f. påstår att det år 1921 konventionsgrundade skyddet för svenskspråkigheten nu är hotat eftersom lagtinget ”söker och stöder” invandring som ett ”alternativ” till att ”bevara Ålands svenska språk och kultur”. Att se invandring som en motsats till bevarandet av svenska språket på Åland är en märklig tanke, inte minst med tanke på att antalet svenskspråkiga på Åland ökar enligt ÅSUB.

Föreningen påstår vidare att invandring försätter ”ursprungsbefolkningen i en ogynnsam ekonomisk situation”. Med tanke på att vi länge levt med arbetskraftsbrist på Åland och inte skulle ha lyckats hålla ekonomin i rullning utan inflyttade är påståendet, minst sagt, märkligt. U.b.v. föreningen efterlyser konsekvensutredningar. Det har gjorts rikligt med konsekvensutredningar om vad som händer med vårt samhälle om vi inte har någon inflyttning alls, med tanke på hur "ålderspyramiden" ser ut idag. Vi kommer inte att klara av att ta hand om våra äldre utan inflyttning till Åland. Som tur är, är det just den arbetande befolkningen i åldrarna 25-39 år som fått mest ”förstärkning” utifrån enligt ÅSUB:s statistik om Befolkningen språk, födelseort och medborgarskap 31.12.2011.

ÖPPET SVAR PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLTS TILL LAGTINGSLEDAMÖTERNA

a) Konsekvensutredningar om invandringens psykosociala effekter har gjorts på annat håll i Norden och det finns inget som talar för att det skulle fungera annorlunda på Åland. I svenska fackorganisationen LO:s riktlinjer för arbetet med psykosociala förhållanden konstateras t.ex. att bristande jämställdhet och integration av funktionshindrade eller invandrare kan bidra till ett dåligt psykosocialt klimat för alla på arbetsplatsen. Det är alltså dålig integration som kan leda till ett dåligt psykosocialt klimat – och det är ett starkt argument för att Åland bör ha ambitionen att ha världens bästa integrationspolitik.

b) Det finns ingen "lag om invandringen". I fall föreningen avser integrationslagen så är formatet klart olämpligt för en folkomröstning. Ordnar man en folkomröstning så bör det vara två tydliga alternativ eller ett "ja" / "nej". Det finns inga fakta som talar för att en invasion av analfabeter skulle vara nära förestående. 

c) Det stämmer, Ålands enda undervisningsspråk är svenska och åtminstone jag är skeptisk till hemspråksundervisning enligt den kostnadsineffektiva modell som prövats i Sverige.

d) Varifrån har föreningen fått siffran att 3000-5000 inflyttare är på väg till Åland? Finns den att tillgå i någon utredning eller skjuter Ålandsvännerna ”från höften” i vanlig ordning? I vilket fall som helst, så ska alla vara lika inför lagen. Någon radikal förändring av hur jordförvärvslagen ska tillämpas har inte aviserats från regeringshåll.

6 kommentarer:

Katarina Gäddnäs sa...

Jättebra Wille!

Kristina sa...

Bra!!

Kristina sa...

Bra skrivet!!

Wille sa...

Tack ska ni ha! Jag anser att det är nu vi måste ta fajten, när det grundas en förening med den politiska målsättningen att stoppa inflyttningen och göra Åland "homogent".
Wille V:

Anonym sa...

Skrämmande att de gått så långt att de ska bildas förening. Iofs är man inte förvånad.

Wille sa...

Nå, det finns en viss startsträcka för den nya föreningen. Patent- och registersstyrelsen måste t.ex. konstatera att ingen redan använder namnet "Ålandsvännerna". Och det finns ju en förening grundad 1947 med namnet "Ålands vänner". http://www.nyan.ax/ledaren/insandare.pbs?news_id=70440&news_instance=119